2009. október 18., vasárnap

Irodai alkalmazások Linuxon.

Az Ubuntu és Kiwi Linuxra is több irodai csomag alkalmazás létezik. Ezek közül a legelterjedtebb az OpenOffice.org, részben mert kezeli az MsOffice fájl típusait, illetve el is menthetünk ebben a formátumban, valamint a legtöbb Linux esetében már a telepített rendszerben alap programként jelen van (előtelepített csomag).

Open Office.org

Az OpenOffice.org egy nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag Windows, Linux, Mac OS X, Solaris és egyéb operációs rendszerekre. A Microsoft Office alternatívája Windows operációs rendszeren, köszönhetően a hasonló felületnek és képességeknek, a fájlformátumok nagyfokú kompatibilitásának és nem utolsó sorban az ingyenességének. Támogatja az OpenDocument szabványt, valamint olyan népszerű kimeneti formátumokat, mint a PDF és az Adobe Flash.

Az OpenOffice.org-nak jelentős piaci részesedése van vállalati körben, ahol a piacvezető Microsoft Office-t követi.

A magyar változat magyar nyelvű telepítőt, felületet, súgót és magyar helyesírás-ellenőrzőt is tartalmaz.

(leírás forrása: Wikipédia.)

http://www.openoffice.hu/


Gnome Office

A GNOME Office ingyenes irodai szoftvercsomag. A következő komponensekből áll:

  • AbiWord szövegszerkesztő

  • Gnumeric táblázatkezelő

  • GNOME-DB adatbázis-kapcsolati alkalmazás

A különböző alkalmazások között az integráció meglehetősen laza, ezért a GNOME Office-t sokan egyszerűen a GNOME környezethez készült irodai alkalmazások gyűjteményének tartják, a megszokott értelemben vett irodai szoftvercsomag helyett. Elérhető Windowsra is.

(leírás forrása: Wikipédia.)

http://live.gnome.org/GnomeOffice


KOffice

A KOffice egy nyílt forráskódú, szabadon felhasználható irodai programcsomag, amely a KDE környezetre épül. Nagyfokú integráltság és olyan korszerű képességek, mint az OpenDocument, PDF és SVG fájlformátumok támogatása jellemzi.

A KOffice széles körű használatának gátat szab, hogy nem fut Windows operációs rendszeren, és nem támogatja a Microsoft Office fájlformátumait.

(leírás forrása: Wikipédia.)

http://www.koffice.org/


Scribus.

A Scribus egy nyílt forrású, GNU GPL licenc alatt terjesztett asztali kiadványszerkesztő (DTP) alkalmazás Linux/Unix, Mac OS X, OS/2 és Microsoft Windows operációs rendszerekhez. Alkalmas klubok hírleveleinek, kis újságtermékek és lendületes, interaktív PDF prezentációk elkészítéséhez. Használják továbbá céges levélpapírok, brosúrák, kis plakátok és egyéb olyan dokumentumok létrehozáshoz, melyek rugalmas szerkesztést vagy professzionális, minőségi képbeállítási képességet igényelnek. Hasonlít az Adobe PageMaker, a QuarkXPress vagy az Adobe InDesign alkalmazásokhoz.


A Scribus számos fontosabb képformátumot támogat az SVG-ig bezárólag.

A nyomtatása megfelelő, 3 belső PostScript driver rétegen keresztül valósul meg, beleértve a támogatott, beépített True Type, Type 1 és Open Type betűtípusokat. A belső driver teljes egészében támogatja a 2. szintű PostScript-et, és közel állnak a 3. szint megvalósításához.

A PDF kimenete támogatja az átlátszó diákat, a titkosítást és számos lehetőséget biztosít az 1.4-es PDF specifikációnak megfelelően, úgymint interaktív űrlapmezők, kommentárok és könyvjelzők.

A Scribus fájlformátum és a teljes dokumentáció az XML alapú.

(leírás forrása: Wikipédia.)

http://www.scribus.net/


Személy szerint az Open Officet javaslom, de bizonyos tevékenységekre jobb a Scribus.